> Projektek / Ifjúsági projektek / EMYLT - ethnic minority youth leadership training

EMYLT - ethnic minority youth leadership training

yia
Odyssey – Ethnic Minority Youth Leadership Training

“Ha cselekvéseid másokat ösztönöznek, hogy többet álmodjanak, többet tanuljanak, többet tegyenek azért, hogy többé válhassanak, akkor egy vezető vagy.”

John Quincy szavait ültettük gyakorlatba az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Program által támogatott vezetőképző tréningen. 2012 július 24. - augusztus 2. között azzal a céllal gyűlt össze 30 fiatal, hogy tesztelje, megismerje és megpróbáltatás alá vesse magát vezetői szerepben, felfedezze rejtett vezetői képességeit.
A szovátai Outward Bound Nemzetközi Ifjúsági Központba 7 országból (Magyarország, Franciaország, Szlovákia, Románia, Ukrajna, Moldova, Azerbajzsán) gyűltek össze a 18 éven felüli résztvevők, nagyrészük kisebbségiek. Egyik célunk éppen az volt, hogy olyan embereket hozzunk össze, akik kűlünbüző kultúrával és háttérrel rendelkeznek, ezzel megteremtve azt a lehetőséget, hogy tanuljanak egymásról, egymástól és közösen szerezzenek tapasztalatokat. Emellett lehetőséget nyújtottunk olyan vezetői képességek, tulajdonságok, attitűdök fejlesztésére, amivel a résztvevők a későbbiekben példát mutathatnak saját környezetükben és kivehetik részüket az aktív társadalmi életben.

A 10 nap alatt jutott idő ismerkedésre, problémamegoldó feladatokra, a vezetéssel kapcsolatos elméleti tudás felhalmozására. Továbbá arra, hogy egy 3 napos szárazföldi és egy 2 napos kerékpározással egybekötött kenu expedíció során a résztvevők kipróbálhatták magukat, hogy milyen vezetőként a csoport előtt állni és koordinálni. A nemzetkőzi csapat a Görgényi Havasokat gyalogtúrával, Nyárádmentét kerékpárral és a Maros folyót kenuval hódította meg. Maguk a résztvevők választhatták ki, mekkora felelősséget szeretnének kihívásul (fővezető lenni vagy részleges feladatért felelni), majd ezt követően a trénerek és társaik visszajelzéseinek segítségével fejleszthették vezetői készségeiket.

A tréning csúcspontja az volt mikor a nemzetközi csapat élén egy 22 éves roma lány állt, aki példamutatóan vezette a csapatot és bebizonyította, hogy ha esélyt kap, képes a legjobb képességei által összefogni őket. Ez óriási tanulságként szolgált a résztvevőknek és a trénereknek egyaránt.
Az expedíciók nemcsak fizikai kihívást jelentettek a résztvevők számára, hanem megtanították őket elfogadni egymást, csapatban dolgozni, összefogni, és amikor szükség volt rá, segíteni egymáson. Tíz nap elég volt nekik arra, hogy egy olyan magot ültessenek el magukban, mely hasznos lesz a jövőjük építésében és irányításában.

tura kenu

<<< még több fénykép a programról >>>