> Projektek / Ifjúsági projektek / SAFE YOUTH Technikai Tréning

SAFE YOUTH Technikai Tréning

SAFE YOUTH Technikai Tréningyia

Periódus: 2013. szeptember 21-30.

Helyszín: Szováta (Outward Bound Nemzetközi Ifjúsági Központ) és Görgényi havasok 

Résztvevők: 18 év feletti ifjúsági és szociális munkások, oktatók, trénerek, önkéntesek

A program fő célja: 

Megtanítani 30 résztvevőt technikai outdoor (szabadtéri) tevékenységek és elemek megtervezésére, előkészítésére, meg- vagy felépítésére és használatára egy biztonságos környezetben.

A program megvalósítása:

Ezen a 9 napos tréningen, a 11 országból érkező résztvevők technikai tudást szereznek a sziklamászásból, biztosításról, alacsony- és magas kötélkerti elemek építéséből és ezek nevelő hatásáról. Továbbá olyan készségeket fejleszthetnek ki, amely segítségével az élménypedagógia módszereit tudják használni. Ehhez elhanyagolhatatlan megtanulni a csomókat, a fáramászást, hogyan kell megfelelően használni a felszereléseket, hogyan mérhetjük fel a tevékenységek kockázatait, és milyen előtervezéssel tudjuk megakadályozni azok bekövetkezését. Emellett olyan felvezetési és kiértékelési módszereket tanulhatunk meg, amelyek segítik a kötélkerti elemek nevelési célra való használatát (önbizalom fejlesztése, egymás segítése, bátorság nyerése). 

A tréning során a résztvevők által épített alacsony- és magas kötélkerti elemek kipróbálásra kerülnek, tréneri felügyelet mellett. A résztvevők visszajelzést adhatnak egymásnak a megépített elemről technikailag és annak használatáról pedagógiai szempontból. A 6. napon a résztvevők szerveznek egy délutánt helyi fiataloknak, ezzel gyakorolva az addig tanultakat. Kötélkerti elemeket építenek a célcsoportnak megfelelően és levezetik élménypedagógiai módszerek segítségével a tevékenységeket. Ezáltal tapasztalnak, elméleti tudást szereznek és kamatoztatni tudják otthoni környezetükben.

A 7. és 8. napon lehetőség nyílik megmérettetni magukat egy expedíción, a Görgényi Havasokban. Alkalmuk lesz megtervezni azt, felmérni a kockázatokat és olyan kihívásokkal kerülnek szembe, amely segíti személyiségük fejlődését. 

Partnerek:

- Élményakadémia KHE - Magyarország
- Outward Bound Bulgaria Foundation – Bulgária
- Eesti People to People - Észtország
- Outward Bound Croatia - Horvátország
- Associação 5 Elemento - Portugália
- “Raibais kaķis” - Lettország
- 4Youth- Ukrajna
- Udruženje Građana "Eco Enjoy" - Szerbia
- Asociatia Obsteasca „Pro-Trebujeni”- Moldova
- Mladinski Centar Kreaktiv - Macedónia

Támogató: Az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben programja