> Szimpózium

Szimpózium

Kaland és tanulás Szimpózium

November 8-9 között élménypedagógiáról szóló Kaland és tanulás c. szimpóziumot rendeztük meg a szovátai Outward Bound Központban, amelyre 70 személy érkezett.  A rendezvény elsősorban pedagógusoknak, ifjúsági vezetőknek és humán erőforrás szakembereknek szólt, de más szakmai területekről is érkeztek érdeklődők. A rendezvényt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatta, pályázatkezelő a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet.

A szimpózium során neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével felleltároztuk azt, hogy hogyan lehet felhasználni a természetet tanulás céljából, bemutattuk, hogy az élménypedagógia hogyan járulhat hozzá a csapatkohézióhoz, valamint válaszokat kerestünk az iskolai nevelésben felmerülő kérdésekre. Interaktív műhelyek és kerekasztal beszélgetések során kézzelfogható módszertani trükköket, hasznos tippeket adtunk át a résztvevő szakemberek számára. Többek között szó volt arról, hogyan tudunk maradandó élményeket nyújtani annak a fiatal generációnak, amely az internet virtuális világában nő fel, hogyan tudjuk a természeti környezetet kihasználni a nevelésben, hogyan tudunk életre szóló tanulságokat átadni gyermekeinknek, foglalkoztunk a problémás tanulókkal való bánásmóddal, az osztályban való oktatás energikusabbá tételével.


Előadók és műhelytémák:

Németországi vendégünk, dr. Dieter Gabanyi a német Outward Bound képviseletében a személyiségfejlesztés feltételeiről tartott előadást. Több éves kutatás és munka eredményeit osztotta meg velünk.

Arról, hogy mit nyer egy pedagógus, ha részt vesz egy Outward Bound tanfolyamon dr. Vargancsik Iringó tartott interaktív előadást.

Martin Hinterbrandner, a németországi Outward Bound ügyvezető igazgatója az Outward Bound alappilléreiről és a szervezet által képviselt értékekről beszélt.

A magyarországi partnerszervezetünktől, az Élményakadémiától is érkeztek szakemberek: Labanc Dániel viselkedésproblémák és élményalapú tanulásról beszélt és javasolt megfelelő pedagógiai módszereket, Juhász Zsuzsanna és Bárnai Árpád az élménypedagógián belül használható művészeti eszközökről tartott interaktív műhelyt, Géczi Zoltán pedig bemutatott egy megoldásorientált tréningmodellt. Sőregi Viktória és Bárnai Árpád egy projektet mutattak be, a hátrányos helyzetű fiatalokkal való munkájukról. Sőregi Viktória és Kis Kopárdi Csaba arról tartottak műhelyt, milyen előítéletek lehetnek egy csoportmunkában, és ezeket hogyan lehet legyőzni és megváltoztatni.

Helyi oktatóink közül Horváth Éva érdekes élménypedagógiai trükköket ismertetett, amelyeket az osztályteremben is lehet használni az energiaszint növelésére.

Horváth Kovács Ádám többek között arról beszélt, hogyan használhatjuk az expedíciót tanulási eszközként, de egy másik műhelyében a pedagógusok azt taglalták, hogy hogyan járulhatnak hozzá az interkulturális neveléshez. Az általa vezetett Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan műhelyben az volt a végkövetkeztetés, hogy szemünk előtt kell tartanunk, hogy mi történik a világban, de a legjobb ha ott ahol élünk, ott próbálunk felelős állampolgárként cselekedni, és felelősséget vállalni. 

Samaj Imola egy problémamegoldó gyakorlatot és annak kiértékelését vezette le, amelyből kiderült: ha van probléma, van megoldás is.

Barabás Miklós, Albert-Nagy Attila, Vajda Kinga és Benedek Lehel kötélkerti tevékenységekkel példázták a személyes határaink kitolását. A kötélkerti tevékenységek során leküzdhetjük félelmeinket, megtanulhatunk kooperatívan viselkedni, egymásnak segíteni.

Helyi szakemberként a közismert dr. Kádár Annamáriát hívtuk meg, aki az élményalapú tanulás fontosságáról tartott egy izgalmas előadást.