> Simpozion

Simpozion

Simpozion Aventură și dezvoltare (conferință despre pedagogia experiențială)

În zilele de 8-9 noiembrie 2013, simpozionul „Aventură și dezvoltare” a fost vizitat de 70 persoane. Evenimentul era destinat în primul rând pedagogilor, liderilor de tineret și specialiștilor de resurse umane, dar au venit și alți interesați.

Întrebările la care organizatorii au dorit să răspundă cu colaborarea unor specialiști locali și din străinătate au fost următoarele: cum să oferim o experiență de neuitat unei generații care trăieşte parţial într-o lume virtuală? Cum se poate folosi natura în educație? Cum poate să contribuie pedagogia experiențială la coeziunea echipei? Simpozionul și-a propus să îi adună laolaltă specialiştii interesaţi de metode de educaţie alternative cu scopul de a împărtăşi trucuri metodice și sfaturi utile în cadrul unor workshopuri interactive și mese rotunde. Temele principale au fost: condițiile dezvoltării personale, probleme de comportament în școală, importanța învățării prin experiență, creşterea coeziunii echipei, ridicarea nivelului de energie la ore.

 

Temele, ideile abordate de către distinșii noștri invitați:

Dr. Dieter Gabanyi, reprezentând organizația Outward Bound din Germania, ne-a prezentat lucrarea legată de condițiile dezvoltării personale, bazate pe rezultatele obținute pe parcursul mai multor ani de cercetări.

Ce câștigă un pedagog dacă participă la un program Outward Bound? Ne-a exemplificat dr. Vargancsik Iringo cu workshopuri interactive.

Martin Hinterbrandner a ilustrat bazele Outward Bound și valorile reprezentate de organizație.

Oaspeții noștri din partea organizației ”Élményakadémia” (Academia Experiențelor), din Ungaria: Labanc Daniel ne-a prezentat metodele pedagogice utilizate în cazuri dificile, întâlnite în școli. Juhász Zsuzsanna și Bárnai Árpád au ținut un workshop interactiv cu folosirea unor instrumente  artistice în pedagogia experiențială. Géczi Zoltán a arătat posibilităţile teamcoaching-ului în cadrul pedagogiei experienţiale. Sőregi Viktória și Bárnai Árpád ne-au prezentat un proiect despre munca lor cu tineri dezavantajați. Sőregi Viktória și Kis Kopárdi Csaba în workshopul lor ne-au prezentat posibilele prejudecăţi în munca de echipă și metode cu care aceste prejudecăți am putea schimba.

Despre importanța învățării prin experiență a vorbit doamna psiholog Dr. Annamária Kádár, din Târgu Mureș.

Din partea gazdelor, adică Outward Bound Romania, Éva Horváth a prezentat câteva trucuri metodice, care pot fi folosite în clasă pentru a ridica nivelul de energie

Ádám Horváth Kovács a prezentat expediţia ca instrument educaţional, dar întrun alt workshop au abordat posibilitățile unei educații intercultural. În workshop-ul Gândește global, acționează local au constatat că e nevoie de a fi pe ordinea de zi cu evenimentele lumii dar e mult mai bun dacă luăm sarcini în localitatea noastră.

Samaj Imola a prezentat o activitate de rezolvare a problemei cu constatarea următoare: întotdeauna există o soluție dacă există o problemă.

Colegii noștri Barabás Miklós, Albert-Nagy Attila, Vajda Kinga și Benedek Lehel ne-au prezentat prin activități în grădina de corzi cum se pot depăși limitele personale. Prin activitățile în grădina de corzi, ne putem învinge temerile noastre, învățăm o atitudine cooperativă cu ajutare reciprocă.